fredag 16 april 2010

Var Vi Lika? (Verklighetsmetoden)

Okej, hur var det nu igen? Delade vi egentligen lika på de gemensamma kostnaderna i hushållet?

Jag vet att metoden som jag skrev om i förra inlägget "Är Vi Verkligen Lika", kan kännas lite för mycket för några av oss. Men eftersom vi enbart bryr oss om reala värden så är metoden mera exakt. Jag menar 100 kr är inte samma sak för dig som för t ex kungen eller? Eller $ 100 för Bill Gates? Förstår ni? Det nominella beloppet kanske är detsamma men inte själva värdet. Det jag vill säga är att har man olika inkomster i ett hushåll och bestämmer sig för att dela på vissa kostnader så ska man vara rättvis, vilket inte alltid betyder 50/50.

Metoden lämpar sig mest för de par som har jätte olika inkomster. Om man tjänar 500,00 kr mer än sin partner så ska man inte använda metoden, 50/50-metoden räcker bra i det hushållet. Men börjar vi prata om en inkomstskillnad på 2 - 3,000.00 kr eller mera så passar "Verklighetsmetoden" bättre. Jag kunde inte komma på ett bättre namn haha =)

Metoden är inte så svår, den ser bara konstigt ut på Excel =)
Egentligen går den ut på att man samlar inkomsterna till en stor pott och sedan delar på utgifterna med tanke på hur mycket varje inkomst utgör av "potten" i procent, oroa er inte ni kommer att förstå.
Vi börjar med en super enkel exempel, vi säger att vi verkligen är "lika" och har en inkomst på 15 000kr netto båda två. De gemensamma utgifter med hyra, mat, etc blir sammanglagt 8 000 kr. Eftersom båda tjänar exakt lika mycket så passar 50/50 metoden perfekt. Se bilden!


Nu ändrar vi lite på inkomsterna.
Vi antar att det är du som är den som tjänar mindre, vi kan göra tvärtom också det spelar ingen roll. Men för enkelhetens skull antar vi att du tjänar 11 000,00 kr netto. Skillnaden är alltså 4 000,00 kr mindre än din partner. Hur ser fördelningen ut då?
Så här:


Eftersom din partners inkomst utgör 58% av era gemensamma inkomster så är det mera rättvis att han/hon betalar 58% av de gemensamma räkningar. Du däremot står för 42% av hushållets inkomst, och bör således stå för 42% av de gemensamma utgifter.
Visst är det kul? :)

Vi förklarar ännu en gång, vi samlar ihop inkomstbeloppen och avgör hur mycket procent varje inkomst utgör av den gemensamma "kapitalet". För att sedan använda samma procent till att avgöra hur mycket var och en ska betala för de gemensamma utgifter.
Gemensamma inkomster i procent.
Gemensamma utgifter i procent.
Ganska rättvist eller?

Tro mig jag vet att det finns nackdelar och fördelar med denna metod också. En nackdel kan vara att det är DU som tjänar mest och får därför betala ett högre nominellt belopp även fast det egentligen är samma reala belopp som din partner betalar. Bland fördelarna kan vi nämna att pengarna som blir över efter de gemensamma utgifter är betalda är till dig själv! Det är viktigt att var och en av oss har ett belopp som vi kan göra vad vi vill med. Vi samlar aldrig in alla kontanter eller pengarna i ett gemensamt konto,(förutom gemensamma målsparanden kanske)vi gör detta med hjälp av en kalkyl som denna. Du och din partner behåller alltså en summa av era hårdförtjänta pengar som ni kan spendera på vad ni än vill utan att rådfråga den andre eftersom den gemensamma ekonomin redan tagits hand om, vill du ha ett par nya skor? köp dom! vill du ha en ny snygg klocka? om du har råd, köp den! Förstår ni? Det är viktigt att skilja på gemensamma och egna pengar!
Jag vet att det är ett känsligt ämne och som sagt, metoden passar bäst då det finns stora skillnader mellan inkomsterna i hushållet.

Att prata ekonomi med sin partner är ingen lek men lägg fram förslaget för din partner och se vad som händer, det värsta som kan hända är att de säger: Nej!
Metoden välkomnades inte precis i mitt hushåll så vi utövar fortfarande 50/50-metoden när det gäller de gemensamma utgifterna. Så tro mig när jag säger att jag förstår om den inte går igenom hemma hos dig heller =)men försök!

Ladda ner kalkylen här eller skriv bara in era inkomster och utgifter. Ha det så kul och lycka till!
Ni laddar ner den genom att klicka på Fil (uppe till vänster) sedan på Hämta som -> Excel.



Vi ses!

3 kommentarer:

  1. Mycket bra tips! Ser fram emot fler bra råd :)

    SvaraRadera
  2. Argumentet emot detta ar ju att du som tjanar mindre bor lika mycket i lagenheten, anvander vatten,el och annat lika mycket som den som tjanar mer. Varfor ska du da fa billigar bara for att du har lite mindre i lon?



    solidariskt ratt mot din partner: Ja

    ekonomiskt korrekt: Nej

    /Mathias

    SvaraRadera
  3. Hej Mathias! =)
    Som sagt, metoden passar inte alla och den har sina nackdelar som t ex den du skriver om. Men som jag skrev, är skillnaden "liten" så ska man inte använda metoden. Sen så ska man inte göra det alltför komplicerad för sig och räkna ut t ex hur många km den ena partner kör bilen, hur mycket mjölk den ena dricker eller hur mycket toapapper den andre använder osv.

    En annan sak som är värt att tänka på är att 100 kr faktiskt ÄR 100 kr på marknaden. Jag menar det finns en gräns på hur mycket individen kan konsumera för 100 kr oberoende av om han/hon är hög eller låginkomsttagare.
    MEN vi tänker inte nationellt nu utan vi håller oss till hushållet, där bådas inkomster utgör hemmets "BNP" om vi säger så =)

    Enklaste sättet är att komma överens om vilka utgifter som ska anpassas till denna metod om ens några. Om metoden känns konstigt och ekonomisk "inkorrekt" på vissa utgifter så skippa dessa. Man kan t ex komma överens om att enbart använda metoden på kanske hyran och ingenting annat.

    Det optimala borde om paren verkligen funderade/räknade på om de har råd med t ex en sådan dyr bil eller hyra etc INNAN de flyttar ihop.
    Att anpassa sig i efterhand och "betala mer bara för att den andre har lite mindre i lön" verkar då enbart "solidariskt" som du skrev och det är förståeligt.
    I tidigare inlägg skrev jag om detta, då jag skrev att metoden lämpar sig också om den ena partner vill "hjälpa" den andre.

    Det är bara ett råd som är mindre dramatiskt än att låna 350 000 kr för att betala av den ena partners skulder =)(lyxfällan)
    Det är många par som funderar kring frågan "hur ska vi dela på kostnaderna?".
    Ibland känns inte 50/50 sådär jätteschysst heller om t ex någon inte ens har körkort och får dela på bensinen, försäkringar osv.
    För dessa par kan det kännas uppfriskande med lite "fräscha" idéer =)


    Vi ses!

    SvaraRadera