söndag 14 mars 2010

Prioritering Av Skulder

Vilka skulder ska vi då prioritera? De största? De minsta? Som nästan allt annat i världen, så finns det inte ett helt korrekt svar, men nästan.

När vi har bestämt vilka skulder vi har och det exakta beloppet, fortsätter vi till nästa steg, välja vilken skuld vi ska ta kål på först. Det finns framförallt två tekniker som verkligen kan komma till användning, båda två har fått namnet "Snowball Method", men det finns olika varianter.

Variant 1: Betala av den minsta skulden först.

Denna variant kan hjälpa människor som har svårt för att hålla sig motiverade när det gäller att betala av sina skulder. Man kan börja med att rangordna skulderna beroende på deras storlek, t ex:

Lån 1: 5 000 kr
Lån 2: 12 000 kr
Lån 3: 20 000 kr
Lån 4: 50 000 kr

Även om det skulle kännas skönt att bli av med den största av dessa (den på 50 000kr), finns det några saker att tänka på, tänk er att amortera extra på denna skuld om och om igen, speciellt när man inte kan amortera något jättemycket mera än det minsta beloppet. Man kan helt enkelt tappa fokus på målet. Det kan gå flera månader och år för att man ska kunna börja se en förändring.
När man betalar av den minsta skulden först blir man full av energi och glädje av att se att en skuld är åtminstone betald!
Yeah! 1 down 3 to go! Man har ju lyckats med något!
I förra inlägget skulle vi bestämma hur mycket extra vi skulle amortera på våra lån, låt oss säga att vi kom fram till att vi kan amortera 200kr extra i månaden utan att behöva överleva på enbart bröd och vatten...mmm gott.

Om det minsta beloppet att betala för skulden på 5 000kr var 300kr med ränta, så ska vi amortera 200 kr extra! Alltså 500kr!
500kr tills lånet inte finns längre! BOOM! Borta!

Vad händer med alla andra lån under tiden?
De hamnar hos kronofogden förståss! ;)
Nej, vi betalar det minsta beloppet som vi får betala på de andra lån som ligger under vår prioriteringslista. Vi ska fokusera all vår kraft, äta nudlar, sova i tält, jobba 24/7 okej jag överdriver lite, men ni fattar. Alla våra extra små kronor som vi får här och där ska amorteras på lånet vi har bestämt oss för att bli av med först! Glöm inte att våra skulder är våra fiender som vi måste besegra! Vi måste bli fria!

Denna variant är extremt bra på ett psykologiskt sätt. Så om vi känner oss själva och vet att vi har svårt att hålla oss till en viss plan eller motiverade under längre perioder så är det den här varianten av snöbollen som jag rekommenderar. Varför heter det snöbollen?
När första lånet är betald och borta för gott, har vi nu 500kr extra! Ska vi köpa kläder för dessa eller kanske fika eller annat kul? Nej! Vi är i krig! Nu tar vi nästa lån på listan. Den som var på 12 000kr i vårt exempel.
Vi säger att vi har ett minsta belopp att betala på 600 kr inkl.ränta. Vi ska nu använda de andra 500kr som vi har extra och addera:
600 + 500 = 1 100kr minst!

Varför minst? Jo därför att om vi får vi extra cash någon månad eller hittar några mynt på stan, så ska en del av dessa också in i kriget! Okej, kanske inte allt om ni vill ha lite skoj i livet, men för oss som är hardcore...allt! Skulderna håller oss som slavar! Glöm aldrig detta!

Den psykologiska effekten av denna variant är oerhört viktig och gör den överlägsen i jämförelse med andra metoder, men den är egentligen inte den som är bäst.



Fortsättning följer...



God natt!

3 kommentarer:

  1. hej.
    låter som att du har läst Dave Ramseys bok "the total money makeover"
    BRA!!
    kram och keep up the good work!!

    SvaraRadera
  2. Tack tack!
    Japp! =) BRA bok!!! Jag kommer att lägga up en "boktipshörna" på bloggen så småningom där vi kan tipsa varandra om böcker som hör till ämnet =)
    Jag kommer att skriva recensioner samt betygsätta dessa =) Vi får se var Dave's bok hamnar någonstans =)

    SvaraRadera