torsdag 15 juli 2010

Det Gör Ont Att Bli Skuldfri

Idag såg jag på en film som heter Repo Men. Filmen utspelar sig några år framåt i tiden, dock närmare än vad vi kan tro.

I "framtiden" kan människor skaffa sig saker och ting utan att ens ha råd att ha dessa saker och ting. Hmm kan man inte göra detta idag?
Visst, men vi människor uppfinner saker hela tiden, och i filmen så kan man t o m skaffa sig konstgjorda kroppsdelar på kredit!

=) låter det tokigt? hur långt bak i tiden ska vi gå för att berätta för någon att år 2010 har människor skaffat sig skulder i miljardbelopp för att man skaffade sig, hus, bilar, resor, kläder, apparater osv utan att ens behöva betala för dessa när man skaffade sig dom? Vilket år ska vi gissa att människor skulle titta på oss och fundera på om vi var galna eller kanske skulle de fråga: " varför skaffar människor i framtiden saker som de inte kan betala för?"
Skulle vi då svara: "därför att människor i framtiden behöver faktiskt 42 tums led tv, och Ipad och årets bil och fina kläder och ny mobil var sjätte månad och och och...."

Idag dör människor som behöver ett nytt hjärta, nya lungor, nya njurar etc. Vissa människor kanske "bara" skulle vilja ha nya leder eller nya fötter t ex.
Men är det bara rika människor som blir sjuka?
Är det bara rika människor som ska ha ett nytt hjärta när de behöver det?
Vad händer med alla andra som inte har råd att betala miljoner kronor för en lunga?

Jag vet!
Kredit!
Man kan skaffa sig nya kroppsdelar på kredit! Vilken bra idé!
Alla blir lyckliga! Folk får leva och företagen får sina cash och alla blir lyckliga! =)

En fråga, vad händer då man inte kan betala sin lunga?
Vad händer då man har svårt att följa avbetalningsplanen?
Vad händer då räntan på krediten är så hög att varje månadsbetalning enbart gör att skulden växer?
Idagens samhälle finns det en institution som heter Kronofogden. När man inte kan betala för sig trots alla försök man kan hitta på så kan Kronofogden komma hem till dig och mig och ta tillbaks saker och ting som vi har skaffat oss under åren och som kan göra att vår skuld minskar.

Repo Men är indrivare av framtidens "kronofogd" som måste ta tillbaka delarna som människorna inte kunnat betala i tid, oberoende av var på kroppen du har dessa.

Ja mina kära vänner, att bli fri från slaveri har alltid gjort ont och kommer alltid att göra ont...det gör ont att bli skuldfri.

Vi måste offra tid, pengar, ork, psyke, förhållanden och vad vet jag mer bara för att en dag kunna se oss själva i spegeln och tänka..."jag lyckades till slut, det tog tid men jag lyckades".

Kommer det att vara värt det?
En fri man vill aldrig bli en slav igen.

Vi ses!
Kika på trailern. (Obs! trailern kan visa väldigt mycket av filmen)

1 kommentar: