tisdag 23 mars 2010

Prioritering Av Skulder Del 2.

I Boken "The Total Money Makeover" skriven av Dave Ramsey. Får vi ta del av metoden "The Snowball Method" som vi behandlade i förra inlägget. Det är en bra metod men långt ifrån den bästa.

Metoden "The Snowball Method" som Dave Ramsey pratar om går ut som sagt på att man betalar av den minsta skulden först medans man betalar det "minsta belopp att betala" på de andra. När man är klar med den minsta går man vidare och använder beloppet som är "över" nu till att amortera på nästa skuld osv, snöbollen är i rullning. Metoden ska ge en psykologisk kick av att man har betalat av en skuld och att man har varit duktig! =) Vilket man i o.f.s. har MEN! Eftersom det egentligen var våra känslor som satte oss in i skiten från början, så ska vi vara försiktiga med att förlita oss för mycket på dessa. Att det känns bra betyder inte att det är bra. I mitt fall ville jag ha det där och det där för att det skulle kännas bra och jag skulle ha saker som "alla andra" hade eftersom det kändes bra att ha dessa.

Det är dags att lägga våra känslor åt sidan och börja använda hjärnan istället! Dave Ramsey's metod är faktiskt den sämsta metoden om vi ska betala av skulder! (sorry Dave's fans)

Så här skulle min prioritering se ut om jag följde Ramsey's råd att betala av den minsta skulden först:


Men så här ser min prioritering ut egentligen:

På den övre bilden ligger Laredoute på tredje plats i prioriteringen men som etta på bilden under, varför? Jo därför att det är Laredoute som kostar mig mera pengar!
Laredoute har en ränta på 26%! Medans Multicard "bara" 14,10%.
Dave Ramsey's metod gynnar helt enkelt inte OSS skuldsatta! Metoden gynnar lånegivarna och kreditbolagen! Det är dessa som får mer och mer cash ju längre du drar på avbetalningstiden! Visst kan det kännas tungt att betala av ett lån på 100 000kr med hög ränta under ett par år istället för att betala en kredit på 3 000kr med medelhög ränta på kanske några månader. Men la du märke på vad som är problemet? "det känns" tungt..."det känns" bättre...skit i känslorna! Tänk!
Förutom att Dave's metod verkligen är långsam och seg gör den också att vi förlorar en massa ca$h. Den andra metoden är både matematiskt bäst OCH snabbare! Mycket snabbare! Även om det inte "känns" så.
Glöm aldrig att vi är i krig mot våra skulder, de förtjänar ingen som helst nåd! Har de varit snälla mot oss? Påminnelseavgifter, inkassokrav, anmärkningar? Nej! Vi får aldrig slappna av, alla våra extra resurser ska in som amorteringar, dessa är soldater i kriget mot skulderna!

"The Total Money Makeover", innehåller ändå en massa bra råd och tips för alla oss intresserade av ämnet privatekonomi, och jag rekommenderar boken som faktiskt har blivit en bestseller i USA, killen har ju t o m en egen show "over there". Men just skuldsidorna kanske inte är de bästa.
Men som jag tidigare sagt, finns det inte ett svar som är 100% rätt, en viss metod kanske inte passar dig eller mig eftersom vi alla har olika förutsättningar men det är bra att veta både för och nackdelar med allt så att man kan bilda sig en egen uppfattning.

Nackdelen med den andra metoden är ju att "det känns" tungt att betala av skulden med högst ränta speciellt om skulden är på flera hundratusentals kronor, man amorterar och amorterar men skulden verkar inte minska, men tro mig det gör den! Vilken metod du än väljer så gör du egentligen "rätt", du har koll på hur mycket du är skyldig, du har koll på storleken samt räntor på skulderna och framförallt har du nu börjat betala av dina skulder!

"Snöbollen" används också i den andra metoden, beloppet som blir "över" efter det att första skulden är borta, används som amortering på nästa skuld osv.
Det är bara att börja med dessa laviner! =)

Vi ses!

1 kommentar: